• Grote opruiming van onze spa's    /
Menu Uw wellness specialist
Home » Hoe werkt een infrarood sauna?

Hoe werkt een infrarood sauna?

De laatste jaren heeft de infrarood sauna of infraroodcabine een enorme boost in populariteit gekregen. En terecht! De infrarood sauna is de ultieme plek om te relaxen. Bovendien is het nog goed voor de gezondheid ook! Maar hoe werkt zo’n infrarood sauna eigenlijk?

Bij een klassieke (Finse) sauna werkt men vaak op basis van een wisselwerking tussen hete, droge lucht en koud water. De temperatuur bij een Finse sauna bedraagt vaak tot 100° en de relatieve vochtigheid bedraagt tussen de 15% en de 30%.

Warmte rechtstreeks op de huid

Een infrarood sauna werkt natuurlijk ook op basis van warmte, maar hier wordt de warmte gegenereerd door elektrische stralers. Deze stralers zullen de warmte rechtstreeks op het lichaam en in de huid overbrengen. Er wordt bij infrarood sauna’s dus veel minder gewerkt met warme omgevingslucht, zoals in de klassieke sauna. Eigenlijk kunnen we stellen dat de infrarood sauna niet echt een sauna is, maar meer een warmtecabine.

Dat de infrarood sauna werkt door warmte rechtstreeks op de huid te stralen, en dus niet zozeer werkt met omgevingswarmte, heeft als gevolg dat je, zoals de klassieke sauna, eigenlijk niet echt in een cabine hoeft te zitten. De infraroodstralen zullen de huid rechtstreeks verwarmen, en dat kan je dus evengoed ook in open lucht doen. Toch heeft de cabine zijn voordelen. Zo zullen, afhankelijk van de houtsoorten waaruit de cabine is opgebouwd, de stralen worden teruggekaatst of geabsorbeerd. Dit heeft uiteindelijk toch zijn effect op de stralingswarmte.

Verschillende soorten infraroodstralen

Bij infrarood sauna’s  worden bovendien ook het onderscheid gemaakt uit verschillende soorten infraroodstralen. Zo heb je het onderscheid tussen A-stralen, B-stralen en C-stralen. Het verschil tussen deze type stralingen bevindt zich in het golfbereik. Stralers met kort golfbereik dringen niet diep door in de huid, terwijl stralers met een midden- en lange golfbereik veel dieper in de huid doordringen.

Doordat infraroodstralen veel dieper in de huid doordringen, zal je feller gaan zweten in een infrarood sauna dan in een klassieke sauna. Hierdoor zullen de bloedvaten zich ook feller uitzetten, en een hogere hartslag ontwikkelen. Het effect van infrarood sauna’s is dus veel groter dan bij een klassieke sauna.

Een infrarood sauna is ook gewoon veel aangenamer. Er is veel minder omgevingswarmte bij infrarood sauna’s dan bij klassieke sauna’s. Hierdoor is de lucht veel minder warm om in te ademen.
 

© 2024 Equano - Puyveldestraat 43, 9170 Sint-Pauwels - 03 766 21 74 - info@equano.be
BE 0895.656.527 - veelgestelde vragen - nieuws - privacy policy - cookie policy - sitemap Quoted: Websites met méér